10 Şubat 2010 Çarşamba

toprak aramak

  Arazi aramaya, ilk önce internetle başladım. sanırım 2009  şubat  sonuydu toprak ve dikilecek bitkilerin özellikleri. istekleri bakım için yapılması gerekenler.
  Tabi aslında bir yerlerden başlamak gerekiyor ama ülkemizin tarım politikasınada gönderme yapmadan yazıma devam edemiyeceğim.
  Tüm dünyada tarım artı değer yaratmış ve bu artı değer, diğer sektörlere kayarak bunları geliştirmiştir malesef ülkemizde tarım sektörü gelişmemekte üstelik  calışan sayısı ve ekilebilir alan miktarı giderek azalmakta. Ziraat mühendisleri (not: burada kendi dalında başarılı adımlar atmış ve kendini geliştirenleri yorumun dışında tutarak) Ülkede en düşük puanla girilen okul olarak görülen.  Bari ziraat fakültesine gitsin diye gidilen  ve gördükleri eğitimin haricinde her mesleği yapan (gerçi diğer mesleklerde de var ama) örnek uygulamalar yaparak cahil kalan çiftçiye  lider olacak kişiler malesef çok fazla değildir. Özelliklede oyalama eğitimi verilen meslek yüksek okulları.


  Neden böyle başlangıç yaptığımı sizler sormadan ben yazayım ege de binlerce hektar tarım arzisi boş hiç ekilmiyor. Ekseler de yapılan masraf biliçli yapılmadıgında işin tekniği hep göz ardı edilip  kulaktan dolma olduğundan. Yapılan masraf ürün bedelini anca karşılar hale gelmiş. Birde üreticinin elinde alınıp senet dahi verilmemiş söz ile alınan malın bedelinin üzerine yatılmış. toptancılar tarafındanda dolandırılmış. Devletin asalak olarak gördüğü yorgun cebi boş karnı aç çitçileri. artık daha önceden ektiği veya kendinden yetişen meyve ağaçlarının meyveleri değerlendiriyor. Yeni yapılanan bahçeler zeytinlikler ve meyvelikler hemen  hemen tümü köyün dışında yaşıyanlar.
  Bu olumsuzlukların içinde  topraklar  ekilmeden bomboş duruyor. Tabi bu  kadar da  negatif olmamalı mayıs haziranda boş yerlere girip otunu biçiyorlar otunu hayvan yemi yapıyorlar. Bir şeyler yapmaya çalışansa daha önceleri devletin verdiği destekleri kötü amaçlı kullanılmasından dolayı devede kulak desteklerle yada düşük gösterilen ama komisyon, sigorta, oda aidatı gibi. masraflarla yüksek faiz kullanma mecburiyetinde kalıyor.
  Ama siz müşteri olupta kullanmadıkları bir arazi almaya gidince gerçek degerinin en az 2-3 katını istiyorlar. Hatta yol su elektirik telefon gibi olması gerekenler varsa bu 5 katına çıkıyor değer kıstasım ne olduğunu soracaksınız ben bu tarihten 2-3 yıl önce mal sahibi olanların aldıkları degerlerin yüzde 10- 15 üzerinde bir değer bekliyordum. 
  Bir yaz mevsimini tarla gezmek köy gezmek pazarlıkla geçirdim
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder