21 Aralık 2010 Salı

elektrik sorunu

Bu konuyu yazıp yazmamakta çok kararsız kaldım hatta 2 defa yazmaya başlayıp yarım bıraktım.

Sebebine gelince benim arazi de elektirik yok tam sınır dan yüksek gerilim hattı geçiyor ama tedaş tarım amaçlı elektiriği kablo masrafını ve tarladaki bağlantıyı sizin yapmanız şartı ile elektirik bağlamak zorunda olduğu kanunen belirtilmiş olsa da trafo ve hatlara yük bindirmemek için direk masraflarını da size yüklüyor. Tabi bunu resmen yapmıyor elimde uygun trafo yok direk yok gibi bahanelerle geçiştiriyor. İşin içine trafo ve direk te girince size elektrik bağlama işi 10 000 leri geçen bir rakam olarak karşınıza çıkıyor. Çünki direk dikilmesi ve trafo kurulması akım kesici bağlatmanız şar bunuda kendiniz yapamayacağınız dan bir firma ile anlaşmanız şart .

Böyle olunca insan ister istemez bir araştırmaya giriyor. Her şeyi benzin motorlu aletlerle yapmaya çalışınca ortaya hem benzin kullanımı çıkıyor hem de karbon salınımı ve fiyatının elektirikliye göre 2 -3 katı olan aletler kullanmak zorunda kalıyorsunuz. Benzinide öyle her benzinciye gidip ver şuradan 10 litre benzin diye alamıyorsunuz terör önlemi olarak size uygun olan karokolda bir belge doldurup o cıvardaki size uygun olan benzin istasyonunuda belirtip bir yazı alıp akar yakıtı oradan alabiliyorsunuz..

Yenilenebilir enerji konusu çok defa işlenilmiş ama hep iyi taraflarından alınmış hiç kötü yönleri işlenmemiş.

Rüzgar enerjisi:



Bu konuda yazılanları okuyunca insanın balıklama atlayıp yapası geliyor. Alabildiğine yeni bir konu malesef işin arka yüzü öyle değil. Bir kere rüzgarın kurulum yapacağınız yerde uygun olması gerekiyor. Sonra acaba en iyisini ve en ucuzunu nerden alabilirim? Sorusu işte orada durun hani elektriği bedava kullanacaksınız ya bu işi yapan firmalar sizin bedava elektiriğin bedelini en azından 10 yıllık miktarı peşin istiyorlar.

Ama verdikleri sistemin garantisi 2 yıl. Bir tek akü lerin garantisi 5 yıl o da üretici firmanın verdiği garanti yüzünden üstelik kullanacağınız cihazlar, ampuller de buna uygun olmalı. Az harcayan tip olmalı eski cihazlar ve aydınlanma araçları ile yarı yolda kalablirsiniz. Kullanılan mekanik aksamın kaç yıl dayanacağı bozulan, aşınan veya kırılan parçaların hangi fiyat a karşınıza çıkacağı meçhul.

Hadi kendim toparlayayım internette bir sürü kendin yap sitesinde tarifleri ve tanımları yapılmış parçalardan. Projeden yararlanayım dedim ama uzun süre kullanılabileceğine pek emin olmıyorsunuz.


Güneş pilleri :

Yeni teknoloji foto katalitik hücre ler yardımı ile elektrik elde etme. Aslında tek başına düşünülmemesi gereken rüzgar ve güneş pillerinin bir arada kullanılması daha uygun rüzgarın olmadığı zamanlarda elektriği takviyesini güneş pilleri ile yapmak ama sadece gündüzleri mümkün. Fiyatları mı eh onların da rüzgar güllerinden çok farkı yok 100 watt enrji üretenler 150 € dan başlıyor işinizi görmesi için en azından 4-5 tane almalısınız. Eger sadece hafta sonları araziye gidip çalışıyor 1 gece kullanmak size yetiyorsa bu seçenek fena değil ama devamlı kullanım ve kuyudan su çekmek birkaç elektirikli aleti bir arada kullanayım diyorsanız enerjiyi depolayacağınız akü maliyeti ve asıl olan 12, 24, 48 volt gibi bir doğru akım elde ediyor bunu 220 volt alternatif akıma çevirmek için invertör denilen cihazıda almak zorundasınız. Düşük akımlılar ucuz ama iş yüksek akıma gelince pamuk eller cebe.

3 yorum:

  1. Ömer Bey Selam,

    Artık kendi yapımınız bir rüzgar gülü bekliyoruz sizden. İlk başta çok maraza çıkarsada zamanla en iyisi yapılır.
    Birde güneş enerjisi için Türkiye'nin güneyinin çok avantajlı olmadığı söyleniyor. Çünkü aşırı ısınan güneş panellerinin performansı düşüyor.

    Kolay gele.

    YanıtlaSil
  2. mutlaka bir rüzgar gülü yapacağım da ilk olarak su pompasımı olacak yoksa elektirik üretimi mi karar vermiş değilim.

    YanıtlaSil
  3. Forumun bu görünümü daha güzel olmuş. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil